Syntra West

Duaal leren

Voltijdse
dagopleidingen

Ondernemers-
opleidingen

header Image Map

Steunmaatregelen voor startersProject: Start Mentoring

Omschrijving

Ben je als (pre)starter op zoek naar een mentor die je raad kan geven voor de start en groei van je nieuwe zaak? Via 'Start Mentoring' krijg je als mentee je eigen mentor die jou op weg helpt. Via het uitgebreide netwerk van Syntra West, Syntra Midden-Vlaanderen, Microstart en andere partners zorgen we voor de juiste mentor voor jouw project.

Wat?

Via 'Start Mentoring' krijg je als etnische (pre)starter gratis ondersteuning in de (op)start en groei van de onderneming via een ervaren mentor. De mentor deelt zijn kennis, ervaring en netwerk met jouw gedurende maximum 6 maanden. In die periode neemt jouw mentor de rol op van klankbord en kun je jouw plannen aftoetsen.
Vanuit ons uitgebreide netwerk van mentoren zorgt 'Start Mentoring' voor een mentor die je kan helpen met een beter inzicht in de markt, contacten, strategie, ...
Let wel, de mentor helpt je niet in het uitwerken van een ondernemersplan.

Wie kan deelnemen?

Als kandidaat-mentee dien je te voldoen aan de volgende criteria:

 • jij of je beide ouders zijn niet in België geboren
 • je beschikt over een ondernemingsnummer en/of een ondernemersplan

Hoe deelnemen?

Vraag je persoonlijke mentor aan op emanuel.david@syntrawest.be - 050 40 30 84.

Partners

Syntra Midden-Vlaanderen, Syntra Vlaanderen en Microstart vzw

Start Mentoring

Meer info via

emanuel.david@syntrawest.be - 050 40 30 84.
Project Start Young

Omschrijving

Ben je jonger dan 30 jaar en heb je een ondernemersidee? Doe dan mee aan '#StartYoung', een ondernemersplanwedstrijd waarbij je € 400 kan winnen. Niet gewonnen, niet getreurd: elke deelnemer wandelt buiten met een getoetst en afgewerkt businessplan!

Wat?

Als je weerhouden bent, begeleiden we je zowel individueel als in groep voor het vertalen van je ondernemersidee naar een businessplan.
FASE 1: COLLECTIEVE BEGELEIDINGSESSIES
Sessie 1: Van ondernemersidee naar businessplan
Hoe maak ik een businessplan op? Aan de hand van info, tools en uitwisseling zet je de eerste stappen naar je ondernemersplan.
Sessie begin maart (datum nog te bepalen) in Syntra West Brugge (van 18u30 tot 21u30).
Sessie 2: Aan de slag met je businessplan
We werken samen door de obstakels waarop je bent gebotst. Op basis van de vragen die er leven, werken we rond een aantal thema's verder en toetsen het marktpotentieel van je project. Je wordt 'gechallenged' door de andere deelnemers en de coach en werkt je eigen pitch uit.
Sessie halverwege maart (datum nog te bepalen) in Syntra West Brugge (van 18u30 tot 21u30).
Van zodra je de twee collectieve sessies hebt gevolgd, wordt je door je coach verder begeleid om je business-concept om te zetten naar een businessplan.

FASE 2: INDIVIDUELE BEGELEIDING
Na de groep sessies word je door je coach verder begeleid om je businessplan verder uit te werken. Er wordt gefocust op jouw vragen en jouw noden. Tijdens de 3 individuele begeleidingsmomenten van telkens één uur begeleidt de coach je in de uitwerking van je project en het businessplan.
Je krijgt individuele begeleiding van minimaal 1 en maximaal 2 coaches. Hierbij vind je de individuele begeleidingsmomenten van de coaches:

 • Financieel
  • 16:00-20:00 Syntra West Brugge
  • 16:00-20:00 Syntra West Brugge
  • 16:00-20:00 Syntra West Brugge
  • 16:00-20:00 Syntra West Brugge
 • Commercieel
  • 16:00-20:00 Syntra West Brugge
  • 18:00-22:00 Syntra West Brugge
  • 18:00-22:00 Syntra West Brugge
  • 16:00-20:00 Syntra West Brugge
 • Financieel
  • 16:00-20:00 Syntra West Brugge
  • 18:00-22:00 Syntra West Brugge
  • 16:00-20:00 Syntra West Brugge
  • 18:00-22:00 Syntra West Brugge

De indiening van de uitgewerkte ondernemersplannen gebeurt via mail aan emanuel.david@syntrawest.be vóór maandag 23/06/2017.

Wie kan deelnemen?

Elke jongere tussen 18 en 30 jaar met een ondernemersambitie zonder eigen ondernemersnummer.

Hoe deelnemen?

Registreer je op www.enterprisecall.com en dien je ondernemersidee in. Volg de volgende stappen:

   Registreer je als 'Start-up' op www.enterprisecall.com. Na je registratie krijg je in je mailbox een link naar het platform. Klik op de link en maak vervolgens je Profiel aan.
   Onder 'Mijn diagnose' klik je op 'Nieuwe diagnose' en vervolledig je de vier modules Persoonlijkheid, Kennis, Attitude en Motivatie.
   Download het sjabloon 'Intake #StartYoung' onder de oproep '#StartYoung' op op je harde schijf. Je zult een oproep 'West' en 'Oost' vinden volgens je provincie.
   Laad vervolgens je projectidee op onder de rubriek 'Mijn pitches'. Klik op 'Creëer een nieuwe pitch' en upload de ingevulde intakefiche op je pitch
   Dien je projectidee in onder de oproep '#StartYoung - West' als je in West-Vlaanderen opleiding volgt of '#StartYoung - Oost' als je in Oost-Vlaanderen opleiding volgt.
   Dien je projectidee in via de link 'Ben je geïnteresseerd' onder de oproep en koppel je pitch aan de indiening.

Partners

Syntra Midden-Vlaanderen, Syntra Vlaanderen en Microstart vzw

Start Young

website

Voorjaar 2017

Meer info via

emanuel.david@syntrawest.be - 050 40 30 84.
Project: Maak werk van je zaak

Omschrijving

Denk je als werkzoekende eraan om een eigen zaak te starten? Dan is dit de uitgelezen kans voor jou. SYNTRA, VDAB en ESF slaan de handen in elkaar om jouw zaak een optimale start te geven. Zo krijg je de kans om het noodzakelijke attest bedrijfsbeheer te halen, je eigen businessplan op te stellen, aan je ondernemerscompetenties te werken...

Wat

Heb je concrete plannen om een eigen zaak te starten? Neem dan contact op met één van volgende lokale VDAB-consulenten voor een afspraak:

Bespreek je plannen voor je eigen zaak met de consulent. Bij een positieve beoordeling van je ondernemersidee en -plannen, schrijft deze jou in voor een intakesessie bij SYNTRA.
Meer info: www.vdab.be/eigenzaak

Collectieve infosessie bij SYNTRA
In groep wordt het verloop van het traject verduidelijkt, je krijgt een overzicht van de verschillende stappen en de mogelijkheden van de menukaart. Beslis je om in het traject te stappen, dan maak je een afspraak voor een persoonlijk gesprek.

Individueel intakegesprek
Tijdens dit gesprek, bespreek je jouw eigen plan met een startersadviseur van SYNTRA. Je ondernemersidee wordt verder besproken en beoordeeld. Indien dit positief is, kan je starten met de oriënteringsfase.

Oriënteringsfase
In deze fase van maximum 6 maanden zorg je dat je beschikt over het attest bedrijfsbeheer en een goed uitgewerkt, haalbaar businessplan. Je kan hiervoor gebruiken maken van de menukaart "Maak werk van je zaak". Hiervoor heb je een opleidingsbudget ter beschikking. Verder wordt er aandacht gespendeerd aan je persoonlijk ontwikkelingsplan zodat je je ondernemerscompetenties kan bijschaven.

Begeleidingsfase
In de laatste fase doe je de eigenlijke voorbereiding van de opstart van je zaak. Je krijgt nog veel nuttige tips en tricks mee. Ook hier kan je gebruik maken van de menukaart "Maak werk van je zaak" en je opleidingsbudget. Deze fase van maximum 6 maanden bereidt je voor op de aanvraag van je ondernemingsnummer en dus de start van je eigen zaak.

Wie kan deelnemen?

Je woont in Vlaanderen en:

 • Je bent bedreigd door collectief ontslag en/of sluiting van de onderneming, of
 • Je bent individueel ontslagen o.w.v. economische redenen, of
 • Je bent niet-werkende werkzoekende, of
 • Je werkt deeltijds (met inkomensgarantie).

Partners

VDAB en Starterslabo

Maak werk van je zaak

website

www.maakwerkvanjezaak.be

Meer info via

Marion.decock@syntrawest.be - 050 40 30 84.
Project: Actie voor Starters

Omschrijving

Een onderneming uit de grond stampen vergt heel wat energie maar roept ook vele vragen op bij de starter. In de eerste jaren moet je ook een aantal cruciale beslissingen nemen rond thema's zoals productkeuze, profilering, fiscaliteit, intellectuele eigendommen, personeel en organisatie, ... Om je als starter hierin te ondersteunen, biedt 'Actie voor Starters' de nodige knowhow aan via allerlei vormen van coaching, begeleiding, vorming ...

Dankzij een ruim partnerschap met Voka, Syntra West, Unizo West-Vlaanderen, Starterslabo en Senior Consultants Vlaanderen en de lokale besturen kunnen we starters in West-Vlaanderen in de beste omstandigheden ondersteunen en actief inspelen op hun specifieke noden en vragen.

Wat?

Als starter registreer je je op www.actievoorstarters.be. Na registratie krijgt je een pakket van 1000 credits waarmee je onder andere volgende acties kunt volgen tot het budget van 1000 credits op is:

 • Opleidingen Commercieel en Financieel Management (Syntra West)
  Opleidingen van telkens 3 sessies van basiskennis commercieel en financieel beleid voor starter.
  Elk kwartaal in Syntra West Brugge en Kortrijk
  Credits: 200
 • Individuele begeleiding voor starters max. vijf jaar opgestart (Syntra West)
  Na voorstelling van je project aan jury krijgt starter individuele coaching op commercieel en financieel vlak door deskundige
  Credits: 400
 • Meet & Learn (Unizo)
  Als starter krijg je een gesprek met een ondernemer uit de branche om beter zicht op de markt te krijgen
  Credits: 150
 • OndernemersPub
  Netwerkevent voor starters met key notespreker en netwerkgebeuren. Wordt elke 3 maand ergens in West-Vlaanderen georganiseerd.
  Credits: 100

Wie kan deelnemen?

Voor starters in West-Vlaanderen,
Ofwel Nieuwe durvers: voor wie nog met een rijpend idee zit, voor de prille starter of voor wie maximum 2 jaar opgestart is als ondernemer.
Ofwel Ervaren doener: voor ondernemers die maximum 5 jaar actief zijn.

Partners?

Provincie West-Vlaanderen, Syntra West, Voka, Unizo, Starterslabo, POM West-Vlaanderen

Actie voor Starters

website

www.actievoorstarters.be

Meer info via

emanuel.david@syntrawest.be - 050 40 30 84.
Project: Start Up Club

Omschrijving

Je hebt je getuigschrift behaald bij Syntra West en bent ondertussen opgestart met je eigen zaak. In de eerste jaren van je onderneming zit je met heel wat vragen en kom je in situaties waarbij advies en voorbeelden van collega's over hoe zij die oplossen wel heel interessant voor je zou zijn. Of misschien dat je vroegere docent hier wel raad mee weet?
Dan is de Start Up Club iets voor jou! De Club komt ieder jaar vier keer samen op verschillende locaties in jouw regio. Enkel gewezen cursisten en docenten van Syntra West kunnen lid worden van de club. Elk event wordt ingeleid door een expert die een korte toelichting geeft rond een relevant startersthema. Aansluitend bieden wij jou een uitgebreid netwerk van starters aan waarmee je je ervaringen kunt uitwisselen.

Wat?

Exclusief, regionale netwerkclub voor starters die getuigschrift behaalden bij Syntra West.

Er zijn drie clubs:

 • Start Up Club Westhoek
 • Start Up Club Brugge en Kust
 • Start Up Club Leie

Per regio komen wij jaarlijks 4 keer samen met telkens een inleiding van keynote speaker tot het netwerkmoment.

Inschrijvingsgeld: € 100 (35 € afzonderlijke sessie).

Wie kan deelnemen?

Enkel starters die tot maximum 5 jaar zijn opgestart en hun getuigschrift hebben behaald bij Syntra West.

Partners?

Syntra West en docenten

Meer info via

emanuel.david@syntrawest.be - 050 40 30 84.
Onze partners

ISO 9001:2008

Met de steun van

© Copyright 2018 door Syntra West vzw| Alle rechten voorbehouden | Algemene Voorwaarden | Privacy
m.z. Spoorwegstraat 14 | 8200 Brugge België