Syntra West

Duaal leren

Voltijdse
dagopleidingen

Ondernemers-
opleidingen

header Opleidingen Voltijdse dagopleidingen Leertijd

Ondernemerschapstrajecten

Ons aanbod

Een zaak opzetten, leiden en uitbouwen

Wil je een zaak starten of je als zelfstandige vestigen? Dan moet je kunnen terugvallen op een goede basis. Om te slagen als zelfstandige is vakkennis immers noodzakelijk, maar niet voldoende. De beroepsopleiding van Syntra West leert je hoe je een zaak opzet, leidt en uitbouwt. Met avondcursussen die perfect aansluiten op jouw voorkennis en ervaring. Ben je minstens 18 jaar, dan kun je deze opleiding volgen.
De ondernemersopleiding omvat beroepsgerichte vorming waarin specifieke vakkennis centraal staat.
In de opleidingen binnen een ondernemerschapstraject van Syntra West krijgen volwassenen (vanaf 18 jaar) een goede basis om een zaak te starten, of zich als zelfstandige te vestigen of een nieuw beroep aan te leren.
De lessen vinden meestal ‘s avonds plaats en duren 1 tot 3 jaar. Is het een modulaire opleiding, dan kan de cursist zelf het leertraject samenstellen en bepaalt hierdoor zelf hoe snel de modules op elkaar volgen.

Beroepsgerichte vorming

Van de basisbeginselen tot de fijnere kneepjes van het vak: met de beroepsgerichte vorming leer je alles wat je nodig hebt om het beroep van je dromen uit te oefenen. Of je nu loodgieter, modeontwerper of webdesigner wilt worden, het kan allemaal bij Syntra West. In het cursusaanbod vind je al onze beroepsopleidingen terug, met gedetailleerde informatie over inhoud en praktische voorwaarden.

Heb je de beroepsgerichte vorming met succes doorlopen, dan krijg je een getuigschrift dat erkend wordt door de Vlaamse overheid. Slaag je ook voor de cursus Basiskennis bedrijfsbeheer, dan krijg je een erkend diploma waarmee je meteen aan de slag kunt als zelfstandig ondernemer. Misschien voldoe je via je vooropleiding al aan de voorwaarden voor een attest Basiskennis bedrijfsbeheer? Dan hoef je deze module niet meer apart te volgen. Vraag informatie hierover aan de cordinator van de opleiding die je wilt volgen.

Bedrijfsbeheer: Start gezond, groei verstandig

Een goede start is noodzakelijk, maar het is minstens even belangrijk om je zaak verder vlot uit te bouwen. De opleiding bedrijfsbeheer is praktijkgericht en bestaat uit twee modules.

 • De basismodule: bedrijfsbeheer en haalbaarheidsstudie
  In deze module krijg je de basiskennis van bedrijfsbeheer onder de knie. Daarnaast voer je een haalbaarheidsstudie voor je zaak uit. Zo weet je op voorhand wat je in handen hebt: een goede zaak of een verloren zaak.
  Deze module kun je ook apart volgen, zonder dat je beroepsgerichte vorming volgt bij Syntra West. Of je volgt hem later, na een bijkomende opleiding.
 • De aanvullende module: ondernemingsplan
  Naarmate je zaak groeit, veranderen ook je professionele noden en behoeften. De aanvullende module bereidt je hierop voor, zodat je op een verantwoorde manier met je zaak bezig bent en blijft. Je eerdere haalbaarheidsanalyse werk je uit tot een volwaardig ondernemingsplan. Dit is een handig instrument om
  • de haalbaarheid van je project te blijven evalueren, ook als je zaak groeit en verandert;
  • het risico van bepaalde beslissingen in te schatten;
  • toekomstige groei te stimuleren;
  • leningen of kredieten te krijgen bij je bank.

Een diploma dat meetelt

De ondernemersopleiding bij Syntra West is erkend door de Vlaamse Gemeenschap. Als je slaagt, ontvang je een getuigschrift van basiskennis bedrijfsbeheer. Hiermee voldoe je aan de vereisten van de vestigingswet en mag je als zelfstandige aan de slag.

Bovendien geniet je nog bijkomende voordelen:
Heel wat opleidingen komen in aanmerking voor educatief verlof.
Je kunt betalen met opleidingscheques en 50% besparen dankzij de Vlaamse overheid.

Voor welke vakgebieden?

De beroepsopleiding kun je volgen voor alle vakgebieden die Syntra West aanbiedt, behalve taalopleidingen. Je vindt het volledige overzicht in ons cursusaanbod.

Een opleiding op jouw maat

Syntra West houdt rekening met jouw persoonlijke situatie:

 • De lessen vinden 's avonds plaats. Handig voor wie overdag werkt.
 • Via een test van je voorkennis stap je meteen in op het juiste niveau.
 • De meeste opleidingen duren slechts twee jaar.
 • Je stelt zelf je gewenste leertraject samen.
 • De opleiding vindt plaats in een campus in jouw buurt.
 • Wil je meer praktijkervaring opdoen? Dat kan via de stageovereenkomst.

Bedrijfsmanagement voor KMO

Ben je al bedrijfsleider of heb je een leidinggevende functie? In een aantal campussen van Syntra West kun je jouw capaciteiten als bedrijfsmanager nog verder vervolmaken. De opleiding Bedrijfsmanagement voor KMO vereist wel een hogere vooropleiding. Je leest er alles over in het overzicht van ons cursusaanbod.

Hoe inschrijven?

Inschrijven voor beroepsopleidingen en/of voor de lessen bedrijfsbeheer kan online (klik op de opleiding van je keuze onder cursusaanbod) of via de opleidingsverantwoordelijke die vermeld is op de folder van de opleiding.

Onze partners

ISO 9001:2008

Met de steun van

© Copyright 2018 door Syntra West vzw| Alle rechten voorbehouden | Algemene Voorwaarden | Privacy
m.z. Spoorwegstraat 14 | 8200 Brugge België