Syntra West
header

Omgaan met hooggevoelige/hoogsensitieve kinderen

Opleiding van 2 sessies

Tags: kind;kinderopvang;hooggevoelig;hoogsensitief;creche;opvoeden;opvoeder;opvoedster;leerkracht;onthaalouder;

Omschrijving

Steeds vaker duikt de term hoogsensitief/hooggevoelig op. Hooggevoeligheid is geen stoornis, maar wel een karaktereigenschap die we aantreffen bij 15-20% van de bevolking.

Het gaat om kinderen met een heel fijngevoelig zenuwstelsel. Hierdoor worden alle prikkels van buitenaf en ook van binnenin heel intens beleefd. Hooggevoelige kinderen worden vaak letterlijk overspoeld door de vele prikkels die op hen af komen. Dit resulteert soms in heel druk gedrag of op andere momenten gaan ze zich net terugtrekken.

In deze vormingsdag willen we vooral laten zien dat het niet de bedoeling is om het zoveelste etiket te geven aan kinderen, maar dat de erkenning en herkenning van de hooggevoeligheid toch wel iets heel belangrijk is. Kennis hierover helpt om vanuit een andere bril naar bepaald gedrag te kijken, waardoor we automatisch anders gaan reageren.

Vanuit de inzichten en tips, proberen we u concrete handvaten mee te geven voor de praktijk. U zal merken dat dit uiteindelijk niet zoveel extra inspanning van de begeleider vraagt (want het zijn kleine dingen die ook heel positief kunnen werken voor kinderen die minder gevoelig zijn). Toch kunnen deze wel degelijk een wereld van verschil maken voor een hooggevoelig kind.

Programma

In deze vorming willen we stilstaan bij:

  • Van waar komt het begrip 'hoogsensitiviteit'?
  • Wat is het wel? Wat is het niet? Hoe herkennen we het? Hoe uit zich dit in gedrag bij kinderen?
  • Hoe kunnen we ermee omgaan in de klas / opvang / speelplaats / op uitstap ...?
  • Hoe kunnen we overprikkeling voorkomen en hoe gaan we ermee om op het moment zelf?
  • De algemene beschrijving en inzichten worden telkens verduidelijkt met praktijkvoorbeelden, videomateriaal, oefeningen en gelegenheid tot casusbespreking.
  • Literatuur en infobronnen

Voor wie is deze opleiding bestemd

Leerkrachten, medewerkers CLB, begeleiders kinderopvang, onthaalouders, medewerkers die beroepshalve met kinderen werken. De praktijkvoorbeelden zijn vooral gericht naar jonge kinderen (tot 12 jaar).

Docent

Cindy Helsen, bachelor orthopedagogie. Ze werkt reeds 13 jaar met jonge kinderen en hun gezinscontext. Haar ervaring bouwde ze op aanvankelijk als begeleidster binnen kinderpsychiatrie en bijzondere jeugdzorg en werkt nu sinds 10 jaar als gezinsbegeleidster in Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning. Daarbuiten heeft zij ook een eigen praktijk 'Spiegeltjes' waarin ze vorming en coaching biedt rond verschillende opvoedingsthema's aan ouders, leerkrachten en opvoeders.


Opleiding van 2 sessies

Onze partners

ISO 9001:2008

Met de steun van

© Copyright 2018 door Syntra West vzw| Alle rechten voorbehouden | Algemene Voorwaarden
m.z. Spoorwegstraat 14 | 8200 Brugge België