Syntra West
header

Ontwerper van lederen handtassen en accessoires

Opleiding van 1 jaar

Tags: ontwerper_leder, ontwerper_handtassen, ontwerper_marokijnbewerker, ontwerp_lederen_accessoires, ontwerpen_handtassen, ontwerpen_leder, ontwerper, marokijnbewerker

Heb je na het volgen van de opleiding Vervaardiger van Lederen handtassen en accessoires (voorheen Marokijnbewerker) de smaak voor het beroep te pakken?

Dan is deze bijkomende module zeker iets voor jou!

Wat kent men na het volgen van deze opleiding

Na het volgen van deze opleiding ben je in staat om zelfstandig een collectie van handtassen en lederen accessoires te ontwikkelen van A tot Z.

Programma

Deze module wordt ingedeeld in verschillende grote blokken: de Ideeëngeneratie (ontwerpstudie) de Trendstudie, materiaalonderzoek ,realisatie/creatie van de handtassen en accessoires en de integratie van het luik toegepast bedrijfsbeheer.

De cursisten krijgen de opdracht om in totaal een mini collectie te ontwerpen en te ontwikkelen.

Dit door de cursist zelf gekozen thema of project . De collectie bestaat uit 4 handtassen met bijhorende lederen accessoires.

De module is gebaseerd op verschillende leerstrategieën:

1. Actieve educatie: waar creativiteit en het zelf experimenteren, assemblages, combinatiewetenschap belangrijk is.

2. Receptieve educatie: cursisten laten kijken naar professionele ontwerpers, kunst, beurzen. . Studie van oude en nieuwe vakliteratuur, bestuderen van marktanalyses, trends, ....

3. Reflectieve educatie: leren nadenken over mode en kunst, van gedachten wisselen. Productieve educatie: bedenken van handtassen en lederen accessoires..

Voor wie is deze opleiding bestemd

Deze nieuwe, bijkomende opleiding is bedoeld voor oud-cursisten van de opleiding Marokijnbewerker die zich verder willen specialiseren in het ontwerper van tassencollectie.

Ook niet cursisten die actief zijn binnen de sector en over aantoonbare ervaring beschikken komen in aanmerking voor het volgen van deze opleiding.

Voorkennis

Om van start te kunnen gaan met deze opleiding moet je reeds de technische vaardigheden voor het vervaardigen van handtassen en lederen accessoires onder de knie hebben. Hier wordt tijdend de opleiding niet meer bij stilgestaan.

Docent

Mevr. Fran Dics - Stien Vandecasteele

Bijkomende info

De IVOC-leerrekening.

Voor deze opleiding kunnen werknemers uit de confectiesector (bedrijven uit de paritaire comités 109,110 of 215) hun inschrijvingsgeld volledig terugbetaald krijgen van IVOC. Ook in de vervoerkosten en kosten voor kinderopvang tijdens de opleiding kan een tussenkomst verkregen worden. Zowel arbeiders als bedienden komen in aanmerking, dit uit eender welke functie.

Voor meer info omtrent deze tussenkomst kan u terecht bij IVOC

(www.ivoc.be of tel. 02 481 53 50).

Getuigenissen

Dominique Vierens ambachtelijk leeratelier 'Mien Kaba' in Sint-Andries bij Brugge vind je in een voormalig oud cafeetje "In de Grote Pint". Ik woon er samen met mijn man Harald en mijn dochters Luka (17) en Kato (15), die het super spannend vinden dat hun mama gestart is met haar eigen zaak in april 2016... Mijn machines en werkbank staan nu vrolijk naast de toog in de vroegere caféruimte en als ik aan het werk ben, gaan de gordijnen aan de straatkant opzij zodat wie passeert kan kennismaken met het leeratelier van Mien Kaba. Wat is er nu leuker dan eens vrolijk te kunnen zwaaien naar een passant die nieuwsgierig naar binnen tuurt om te zien wat daar allemaal wordt gemaakt? Ik ben nog maar sinds september 2014 bezig met leer, maar ben gebeten door dit ambacht en probeer op allerlei manieren zoveel mogelijk technieken bij te leren. Behalve de opleiding die ik al op twee plaatsen tegelijk volg, grijp ik elke kans om bijkomende workshops te volgen. Ik sta ook open om samen te werken met andere ambachtelijke ondernemers om zo technieken en inzichten te combineren.

EINDCOLLECTIE

Het model 'Kabamien' was voor mij mijn belangrijkste stuk van mijn eindcollectie. Dit is een handtas met aanpasbare ? appen waarbij de eigenaar om het even wanneer nieuwe stukken kan verkrijgen om zo telkens de eigen tas aan te passen aan kleur, outfi t, seizoen, gelegenheid,... waardoor zij - zonder telkens een volledige nieuwe tas te moeten zoeken - met één duurzame kwaliteitstas toch verschillende trends en looks kan hebben. De vorm, kleur, manier van riem bevestigen,... zorgt voor een enorm gamma aan mogelijkheden om de handtas een nieuwe look te geven. Ondertussen is onder meer het 'Kabamientje' geboren, een kleinere versie ervan. Het aanpasbaar karakter van een object heeft mij altijd al beziggehouden, niet alleen in kleinere accessoires of objecten, maar ook bij inrichting van een kamer, een huis,...

KABA Ik werk niet met vaste collecties die één of twee keer per jaar voorgesteld worden. Mijn kern- activiteit is het vervaardigen van handgemaakte lederen accessoires op vraag en op maat, in de eerste plaats handtassen. Er is uitsluitend maat- en stukwerk mogelijk. In het leeratelier van Mien Kaba staan in principe geen handtassen of andere zaken te koop. Om het uniek karakter van een tas of accessoire duidelijk te maken, krijgt elk exemplaar een naam en een nummer. De naam begint telkens met 'Kaba' en daar komt iets achter bv de Kababeth, de Kabamien, de Kababa,... zodat de naam van mijn leeratelier erin vervat zit. Het nummer van de tas verwijst naar het jaar van productie en het hoeveelste exemplaar van de reeks het is, want alle modellen worden in een maximaal aantal exemplaren gemaakt.

MAROKIJNBEWERKER

Ik heb als architecte een boeiende loopbaan achter de rug in de erfgoedzorg, maar de lokroep om met mijn handen te werken bleek te groot... Ik had al heel wat cursussen gevolgd, maar toen ik een paar jaar geleden kennismaakte met het ambacht van marokijnbewerking of leerbewerking was dit liefde op het eerste gezicht. Het kriebelde zodanig dat ik twee opleidingen combineerde : marokijnbewerking bij Syntra West in Roeselare én leerbewerking bij het Provinciaal Centrum voor Volwassenonderwijs in Lokeren. Ik volg nog steeds opleidingen of ga te rade bij ervaren ambachtelijke makers om mijn kennis van technieken en onderdelen uit te breiden en zo telkens nieuwe ontwerpen te kunnen maken.

TERUGBLIK

Ik zou het zeker opnieuw doen, maar misschien wel 10 jaar vroeger... Aan de andere kant is het gemakkelijker om mijn zaak op te starten nu mijn kinderen tieners zijn. Onderschat ook de ervaring niet die je hebt opgebouwd in andere jobs of opleidingen.

TOEKOMST

Ik hoop in de toekomst nog heel wat boeiende zaken te kunnen realiseren, zoals in de projecten met Quatre Quart : dit is een initiatief tot samenwerking, recent geboren uit de goesting van vier Brugse creatieve dames om unieke dingen te ontwerpen en te maken op vraag van de klant (hoeden / stikateljee / keramiek / lederen accessoires). Behalve onze gezamenlijke pop-up initiatieven zijn er ook plannen op stapel om samen dingen te creëren, waarbij onze vier ambachten gecombineerd worden per 2, 3 of 4.

GOEIE RAAD

Als startende ondernemer moet je met mensen praten. Luister naar zij die al ervaring hebben, je leert er zo veel van! Ik ben naar heel wat handtassenmakers gestapt en heb rechtuit gevraagd naar tips. Ik dacht dat de meesten me zouden zien als een extra concurrent, maar bijna iedereen heeft me geholpen. Soms moet je dus gewoon op mensen afstappen. Focus ! Creatievelingen barsten soms van de ideeën, maar er zijn maar 24 uur op een dag en beter een beperkte collectie uitbrengen die op punt staat, dan heel wat zaken waar je nog niet 100% tevreden over bent. Laat je niet opjagen... Het ontwerpen en creëren is het meest aantrekkelijke aspect van werken in de modewereld, maar daarnaast is er de economische en fi nanciële realiteit. Verlies die niet uit het oog en bereid je goed voor. Er komt heel wat administratie, boekhouding, etc bij kijken. Om mijn ondernemers-skills aan te scherpen, heb ik via ondernemersorganisatie Unizo het traject Go4Business gevolgd, met als resultaat een positief haalbaarheidsrapport. Ik volgde het traject van Actie voor Starters van onder meer de POM, Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen. De begeleiding die ik daar kreeg, was onmisbaar om een goede start te kunnen maken. mienkaba.be

Bedrijfsbeheer

Volg deze opleiding samen met bedrijfsbeheer binnen Syntra West en geniet van een voordeeltarief! Meer info


Opleiding van 1 jaar

Onze partners

ISO 9001:2008

Met de steun van

© Copyright 2018 door Syntra West vzw| Alle rechten voorbehouden | Algemene Voorwaarden
m.z. Spoorwegstraat 14 | 8200 Brugge België