Syntra West

Ondernemersopleidingen

header

Interieurinrichter

Opleiding van 2 jaren

Tags: behanger, binnenhuisinrichting, bouw, creatief, decoratie, inrichten, interieur, kleurenleer, ontwerpen, planlezen, schilder, stijlgeschiedenis, styliste, woninginrichter, binnenhuisarchitect, architect, interieurtekenen, interieurinrichter, interieurinrichting,

Deze opleiding interieurinrichter biedt een antwoord op de steeds grotere vraag om van een huis een echte thuis te maken.

In tegenstelling tot de architect die gebouwen neerzet, werkt de interieurarchitect in een al bestaand gebouw. Klanten doen beroep op een interieurarchitect omdat ze dat zèlf willen, niet omdat het verplicht is. Zowel bij nieuwbouw-, bij renovatie- als bij opfrissingsprojecten kan een interieurinrichter ingeschakeld worden.

Je bent het creatieve brein achter interieurs van woningen, boetieks, cafés en musea...

Omschrijving

Klanten stellen hoge eisen aan een zelfstandig interieurinrichter. Hij of zij vertaalt hun wensen naar een kwalitatief project dat zowel creatief als prijsbewust is.

Onze docenten begeleiden je hierin over een periode van 2 jaar. In het eerste jaar ontwikkel je gevoel voor ruimte en esthetiek via ontwerpopdrachten. Op het einde van het tweede jaar ben je in staat om een project af te leveren, samen met een lastenboek en een maquette.

Dit is een totaalopleiding waarna je onmiddellijk aan de slag kunt.

Wat kent men na het volgen van deze opleiding

Je leert op een creatieve manier een interieur ontwerpen en dit voor alle woningruimtes.

De docenten werken een aantal specifieke opdrachten uit. Je krijgt les over de gebruikte materialen en hun eigenschappen. Ook stijl- en kleurenleer, kunstgeschiedenis en tekentechnieken komen ruim aan bod.

Programma

EERSTE JAAR (35 sessies)

De praktijk staat duidelijk centraal in deze opleiding. Alle aangeleerde kennis en technieken worden meteen gekoppeld aan realistische oefeningen. Deze praktische oefeningen vormen de rode draad van de opleiding en zijn toegespitst op het ontwerpen van een aantal ruimtes. Bij het uitvoeren van de opdrachten wordt u begeleid door de docent. Iedere opdracht wordt eerst geanalyseerd voordat er een ontwerpvoorstel besproken wordt. De opdracht wordt telkens getoetst aan: functionaliteit, esthetica, materiaalkeuze, verlichting, techniek.

De ontwerpopdrachten (56 uur)

De eerste opdracht bestaat eruit een concrete ruimte te inrichten als bvb. kantoor, studentenkamer, telkens met zijn specifieke functies:

Kantoor = werken, vergaderen en archiveren

Studentenkamer = slapen, studeren en ontspannen

De tweede opdracht bestaat uit het inrichten van een kook- en/of badruimte.

De aanvullende beroepskennis (84 uur)

Tekenentechnieken

Materiaalleer

Inzicht verwerven in de verschillende materialen en hun toepassingsmogelijkheden

Kleurenleer

Kunstgeschiedenis

Verlichting

TWEEDE JAAR (32 sessies)

Ook in het tweede jaar staan de theoretische vakken in functie van de praktijk. De praktijkoefeningen groeien uit tot volwaardige interieuropdrachten. Net zoals in het eerste jaar vormen de praktische oefeningen de rode draad van de opleiding.

De opdrachten zijn ambitieuzer: een nieuwe functie in een bestaand bouwwerk inpassen en het inrichten van een woonverblijf (vertrekkende van een ruwbouw). Iedere opdracht wordt ook geanalyseerd voordat er een ontwerpvoorstel besproken wordt. De opdracht wordt telkens getoetst aan:

De ontwerpopdrachten (56 uur)

De eerste opdracht bestaat eruit nieuwe functie in een bestaand bouwwerk of deel van gebouw brengen.

De tweede opdracht bestaat uit het inrichten van een (niet-permanent) woonverblijf, vertrekkende van een ruwbouw.

De aanvullende beroepskennis (68uur)

Ruwbouwafwerking

Kostprijsberekening en werkplanning

Kunstgeschiedenis

Verlichting

Technieken

Methodologie

Wij bieden de mogelijkheid aan de cursist om zelf het tempo van de opleiding te bepalen. Als u de opleiding volgt in onze campus te Roeselare kan u de opleiding in 2 cursusjaren beïndigen, in campus Brugge wordt de opleiding gespreid over 3 cursusjaren.

Roeselare - 2 jarige opleiding

In het eerste jaar volgt u twee avonden les per week, in het tweede jaar is er slechts1 avond per week les.

volgende modules worden gezien: 2 basismodules en de module Interieurinrichter 1. De module Interieurinrichter 2 komt aan bod in het 2de jaar.

Brugge - 3 jarige opleiding

U volgt 1 avond les per week.

In het eerste jaar volgt u de basismodules Tekenen. In het tweede jaar de module Interieurinrichter 1 en in het derde jaar de module Interieurinrichter 2.

De eerste module Tekenen en schetsen van interieurs is dezelfde voor de opleiding Interieurinrichter, Interieurstylist en Kleuradviseur.

Voor wie is deze opleiding bestemd

Personen die gebeten zijn door interieur, en die van die passie hun beroep wil maken. De opleiding is ook bestemd voor wie al in de woningbranche werkt en zich wil profileren als inrichter.

Voorkennis

Voor deze opleiding is geen voorkennis vereist.

De opleiding vraagt een grote motivatie van de cursist. Deze zal vaak thuis verder werken aan opdrachten die in de les werden gegeven.

Tot het lessenpakket behoren een groot aantal lessen perspectieftekenen.

Bijkomende info

Opgelet: deze opleiding is zeer technisch en is gericht op de structurele aspecten van een interieur.

Gaat je interesse eerder uit naar de aankleding van een interieur (kleuren, afwerking, meubilair, gadgets...), dan raden wij je onze opleiding Interieurstylist/Kleuradviseur aan.

De eerstejaars worden aangeraden om aanwezig te zijn op de infodag, voor de start van de opleiding, om zich ervan te vergewissen dat de inhoud en de aanpak van de opleiding aan hun verwachtingen voldoet.

De cursist zorgt zelf voor het nodige tekenmateriaal, materiaal voor maquettes, presentatiemateriaal... Er zal je ook regelmatig gevraagd worden documentatie te verzamelen.

Eigen laptop

Voor de lessen computertekenen dient u een eigen laptop mee te brengen waarop een recente versie van Google SketchUp geïnstalleerd is.

Getuigschrift

Op het einde van elk jaar worden er examens georganiseerd (theoretisch en/of praktisch). Op het einde van de opleiding dien je ook een eindproef af te leggen en te verdedigen voor een jury.

Wie slaagt voor alle examens en voor de eindproef, ontvang het getuigschrift van "Interieurinrichter".

Wie ook de lessen Basiskennis Bedrijfsbeheer volgt, ontvang een ondernemerschapsdiploma i.p.v. een getuigschrift.

Onze getuigschriften en ondernemerschapsdiploma's zijn erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en SYNTRA Vlaanderen.

Bedrijfsbeheer

Volg deze opleiding samen met bedrijfsbeheer binnen Syntra West en geniet van een voordeeltarief! Meer info


Opleiding van 2 jaren

Ondernemersopleidingen

Onze partners

ISO 9001:2008

Met de steun van

© Copyright 2018 door Syntra West vzw| Alle rechten voorbehouden | Algemene Voorwaarden
m.z. Spoorwegstraat 14 | 8200 Brugge België