Syntra West

Ondernemersopleidingen

header

Verlichtingsdeskundige

In samenwerking met

Opleiding van 11 sessies

Omschrijving

In woningen, winkels, kantoren, werkplaatsen en ook buiten brengt een aangepaste verlichting kleur in ons leven. Een goede verlichting verhoogt de productiviteit in het bedrijfsleven en verlaagt op een opmerkelijke manier het aantal ongevallen.

De verlichtingstechniek is de laatste tien jaar sterk geëvolueerd. Soms kan men nu met een lager elektrisch vermogen een betere verlichting bekomen dan in het verleden het geval was.

Op de markt is er een gamma uiterst doeltreffende verlichtingsproducten beschikbaar. Daardoor is het mogelijk ons levenscomfort te verbeteren en het energieverbruik te beperken. Door deze evolutie is er een belangrijke markt ontstaan. Het is dan ook evident dat van installateurs en ontwerpers een grondige kennis en specialisatie op dit gebied zal verwacht worden.

Wat kent men na het volgen van deze opleiding

Je kunt zelfstandig om het even welke lichtstudie maken, met inbegrip van een lichtaudit.

Programma

Deel 1 : Basisbegrippen

Hier beginnen we met de basisbegrippen: lichtstroom, lichtsterkte, verlichtingssterkte, luminantie, specifieke lichtstroom, kleurtemperatuur, kleurweergave, reflectie, visueel waarnemingssysteem, enz... Dit proberen we zoveel mogelijk met praktische voorbeelden uit te leggen. We gaan hierna de verschillende lichtbronnen en hun voorschakelapparatuur bekijken waarbij we de nadruk leggen op de ledtechnologie omdat deze toch een revolutie veroorzaakt in de verlichtingswereld. We leren de verschillende leds kennen en al hun eigenschappen. Ook bekijken we de EN 12464-01 voor binnenverlichting.

Wat kunnen we na deze 3 sessies?

We kennen de basisbegrippen, kunnen de juiste lichtbron en verlichtingsniveau kiezen, de luminantie bepalen en ook het lichtsterktediagram lezen.

Deel 2 : Verlichtingsplanning

Hier leren we de verschillende soorten armaturen en hun specifieke rendementen kennen. Vervolgens gaan we praktisch aan de slag en bespreken we een aantal plannen. We beginnen met een woning. Hierna bespreken we een aantal shops (kapsalon, jeansshop, restaurant, enz...) als ook kantoren en industriële gebouwen worden niet vergeten.

Wat kunnen we na deze 4 sessies?

We kunnen de juiste armaturen bepalen voor een verlichtingsplan en kunnen een lichtplan maken waarbij we sfeer en rendement kunnen verzoenen.

Deel 3 : Berekeningsprogramma's.

Het is van groot belang dat we ons verlichtingsvoorstel ook kunnen toetsen aan de realiteit. Hiervoor zijn er een aantal programma's beschikbaar. De meest gekende zijn Dialux, Relux en Evo. Hiermee gaan we berekeningen maken zodat we kunnen zien of ons lichtplan voldoet aan alle paramaters. De presentatie die we kunnen maken is in 3D en een echte verkoopstool voor de eindklant. Uiteraard zijn we in staat om de resultaten te evalueren.

Wat kunnen we na deze 4 sessies.

Werken met o.a. Dialux binnenverlichting en evo is geen probleem meer. We kunnen een volledig dossier met 3D presentatie maken en zelfs een filmpje.

Voor wie is deze opleiding bestemd

  • elektrotechnische installateurs
  • technische medewerkers van studiebureaus
  • technische ontwerpers van verlichtings- en sfeerverlichtingsinstallaties
  • kleuradviseurs
  • interieurinrichters
  • interieurstylisten

Docent

Docent Alain Floreé is in het dagelijks leven light-designer en heeft meer dan 30 jaar ervaring in het ontwerpen van verlichting. Als docent verlichtingtechnologie is hij al meer dan 15 jaar actief bij Syntra West & SBM.


Opleiding van 11 sessies

Ondernemersopleidingen

Onze partners

ISO 9001:2008

Met de steun van

© Copyright 2017 door Syntra West vzw| Alle rechten voorbehouden | Algemene Voorwaarden
m.z. Spoorwegstraat 14 | 8200 Brugge België