Syntra West

Duaal leren

Voltijdse
dagopleidingen

Ondernemers-
opleidingen

header

Raad & advies voor starters & KMO's

Zelfstandig worden is geen kleine stap. Het is een mijlpaal in je leven. Ga niet over één nacht ijs en laat je bijstaan. Binnen Syntra West helpen onze docenten en cursusbegeleiders je met advies omtrent de beroepsbekwaamheid van de ondernemersopleiding die je volgt.
Wil je echter hulp en advies voor je ondernemersidee? Twijfel je tussen eenmanszaak of vennootschap? Of wil je do’s en don’ts uitwisselen met zielsgenoten die in hun opstart ook de wind op kop hebben? Syntra West en haar partners ondersteunen je in de voorbereiding en de opstart van je zaak via ‘Actie voor Starters’ en ‘CreaLink’ (meer info hieronder). Want goed begonnen…
Via de KMO-portefeuille krijgen zelfstandigen en kmo’s een steun in de rug van de overheid. Je kunt tot 50% korting krijgen voor professionele opleidingen en advies die verstrekt worden door erkende dienstverleners. Syntra West werkt hiervoor samen met CVBA Skilliant om jouw concepten en ideeën uit te werken tot concrete actieplannen en trajecten.
Wens je meer informatie over onze startersbegeleiding en advies en opleiding voor kmo’s, aarzel niet ons te contacteren.

Meer info? Interesse?

Neem contact op met Emanuel David op 050 40 30 84 of emanuel.david@syntrawest.be.

Actie voor starters

West-Vlaanderen wordt gekenmerkt door ondernemerschap. Meer dan 120.000 ondernemingen vormen het hart van de West-Vlaamse economie en creëren ruim 270.000 jobs. Dit is 2/3de van de totale tewerkstelling in West-Vlaanderen. De goesting en durf van starters verzekeren die tewerkstelling voor de toekomst. Via ‘Actie voor Starters’ steunen Syntra West, Unizo, Voka, Starterslabo en de provincie West-Vlaanderen startende ondernemers bij de opstart van hun eigen zaak.

Collectieve sessies Financieel & Commercieel Management

Via de reeksen financieel en commercieel management krijgen starters inzicht in balans en resultatenrekening, vaste en variabele kosten, cashflow, USP’s, marketingmix, … Deze reeksen van telkens 3 sessies worden per kwartaal gratis aangeboden. Volgende sessies gaan binnenkort door:

 • Opleidingen commercieel management (telkens 3 sessies)
  • woensdagavonden 4, 11 en 25 februari in Syntra West Brugge
  • maandagavonden 4, 11 en 18 mei in Syntra West Kortrijk
 • Opleidingen financieel management (telkens 3 sessies)
  • donderdagavonden 5, 12 en 26 februari in Syntra West Kortrijk
  • donderdagavonden 21 en 28 mei en 4 juni in Syntra West Brugge

De sessies gaan telkens door van 19u tot 22u.

Meer info? Interesse?

Neem contact op met Emanuel David op 050 40 30 84 of emanuel.david@syntrawest.be.

Partnerschap Actie voor Starters

Via Actie voor Starters kun je ook volgende begeleiding krijgen:

 • Na een intake: individuele begeleiding op commercieel, juridisch, financieel en organisatorisch vlak
 • Meet & Learn: een gesprek met een ervaren ondernemer uit de branche (door Unizo)
 • Netwerken met andere jonge ondernemers via VOKA Young Power (door Voka)
 • Opstarten als werkzoekende via een activiteitencoöperatie (door Starterslabo)
 • Korting op huisvesting in kantoren, ateliers,.. (door POM West-Vlaanderen)

Voor info over deze activiteiten vind je op www.actievoorstarters.be.

Start mentoring

Start Mentoring voor starters

Mentoring voor jou als starter!

Ben je als (pre)starter op zoek naar een mentor die je raad kan geven voor de start en groei van je nieuwe zaak? Via ‘Start Mentoring’ krijg je als mentee je eigen mentor die jou op weg helpt. Via het uitgebreide netwerk van Syntra West, Syntra Midden-Vlaanderen, Microstart en andere partners zorgen we voor de juiste mentor voor jouw project.

Waarom een mentor?

Via ‘Start Mentoring’ krijg je als (pre)starter gratis ondersteuning in de (op)start en groei van de onderneming via een ervaren mentor. De mentor deelt zijn kennis, ervaring en netwerk met jou gedurende maximum 6 maanden. In die periode neemt jouw mentor de rol op van klankbord en kun je jouw plannen aftoetsen.
Vanuit ons uitgebreide netwerk van mentoren zorgt ‘Start Mentoring’ voor een mentor die je kan helpen met een beter inzicht in de markt, contacten, strategie, …
Let wel, de mentor helpt je niet in het uitwerken van een ondernemersplan.

Wie kan deelnemen?

Als kandidaat-mentee dien je te voldoen aan de volgende criteria:

 • Jij of je beide ouders zijn niet in België geboren
 • Je beschikt over een ondernemingsnummer en/of een ondernemersplan

Hoe inschrijven?

Vraag je persoonlijke mentor aan via:

Start mentoring

Start Mentoring - deel jouw bedrijfservaring

Word mentor voor starters!

Ben je bereid om een starter te adviseren in de opstart en uitbouw van hun zaak in Vlaanderen? ‘Start Mentoring’ is op zoek naar vrijwillige mentoren die hun ervaring, expertise en netwerk willen delen met starters met buitenlandse roots (mentees).

Waarom mentor worden?

Trajecten in het buitenland tonen aan de ‘mentoring’ één van de meest duurzame en efficiënte manieren is om nieuwkomers en mensen met buitenlandse roots te integreren op de arbeidsmarkt. De mentor geeft zijn mening en advies en biedt de starter contacten die hem helpen in de uitbouw van de zaak. Maar niet alleen de mentee ‘leert’. Vele mentoren ervaren een bijzondere voldoening en erkenning, ontdekken nieuwe invalshoeken en leren andere culturen beter kennen. Als mentor breidt je tevens je netwerk uit door toe te treden tot een uitgebreid mentor-netwerk van partners Syntra West, Syntra Midden-Vlaanderen, Microstart en andere.

Wat doe je als mentor?

Als mentor begeleidt je op vrijwillige basis maximaal 2 mentees per jaar met telkens minimaal 3 contactmomenten.
Als mentor treedt je op als klankbord voor de mentee en deel je jouw netwerk. Je bent bereid om jouw ervaringen en kennis te delen en geeft jouw advies. Als mentor wordt echter niet verwacht dat je een ondernemersplan begeleidt.

Wie kan mentor worden?

Als kandidaat-mentor voldoe je aan de volgende criteria:

 • Huidige of gewezen zaakvoerder of ervaren leidinggevende of hoger kaderlid met minimaal 3 jaar aantoonbare ervaring in bedrijfsleven.
 • Beheersing van het Nederlands in geschreven en gesproken taal.

Interesse?

Wens je meer te weten te komen over ‘Start Mentoring’, stel je dan kandidaat als mentor en contacteer één van onderstaande contactpersonen:

Start mentoring

Onze partners

ISO 9001:2008

Met de steun van

© Copyright 2018 door Syntra West vzw| Alle rechten voorbehouden | Algemene Voorwaarden | Privacy
m.z. Spoorwegstraat 14 | 8200 Brugge België